CALLOS-Workshop: «Το έργο CALLOS και η ψηφιακή αποτύπωση φθορών στην τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης αρχαιολογικού υλικού».
CALLOS-Workshop: «Το έργο CALLOS και η ψηφιακή αποτύπωση φθορών στην τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης αρχαιολογικού υλικού». 23-25 Μαΐου 2023
Για τρεις συνεχόμενες ημέρες, από 23 έως 25 Μαΐου 2023, το έργο CALLOS οργάνωσε ένα εργαστήριο μίας ημέρας (workshop) με θέμα «Το έργο CALLOS και η ψηφιακή αποτύπωση φθορών στην τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης αρχαιολογικού υλικού». Το τρίωρο workshop έγινε στο κτήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών (ΕΦΑΠΑ), επί της οδού Πανός (Πανός 8-10, Αθήνα, 105 55) και αφορούσε στη γνωριμία του τακτικού προσωπικού του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της ΕΦΑΠΑ με το έργο CALLOS και συγκεκριμένα με τη μεθοδολογία τεκμηρίωσης των αρχαιολογικών υλικών που αναπτύχθηκε και υιοθετήθηκε στο έργο.
Η τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης των μνημείων είναι αναπόσπαστο μέρος των εργασιών συντήρησης και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο workshop, οι συντηρητές του CALLOS παρουσίασαν το έργο με έμφαση στη μεθοδολογία της δημιουργίας ενός ψηφιακού αρχείου αποτύπωσης φθορών αρχαιολογικού υλικού, από τη φωτογράφιση μέχρι το τελικό σχέδιο. Επιπλέον, εξήγησαν τη χρήση των βασικών εργαλείων του δημοφιλούς προγράμματος επεξεργασίας εικόνας Adobe Photoshop, όπως αυτή επιλέχθηκε στο πλαίσιο των αναγκών του έργου και της Υπηρεσίας μας. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα επεξεργασίας και ακολούθησε συζήτηση πάνω στις απορίες που προέκυψαν.
Η διαδικασία πρόσκλησης έγινε μέσω του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου των μελών του Τμήματος Συντήρησης της ΕΦΑΠΑ (30 άτομα), στο οποίο κοινοποιήθηκε σύνδεσμος ηλεκτρονικής αίτησης με δυνατότητα επιλογής της ημέρας συμμετοχής. Ανταποκρίθηκαν 27 άτομα και υπήρξε μόνο μία απουσία. Η δράση ολοκληρώθηκε με την αξιολόγησή της από τους συμμετέχοντες, μέσω ανώνυμης ηλεκτρονικής φόρμας στην οποία απάντησε το 88%. Η αξιολόγηση έδειξε ότι σχεδόν το σύνολο βρήκε το workshop πολύ ενδιαφέρον, ανεξάρτητα με το αν γνώριζε ή όχι το λογισμικό Photoshop και είχε ικανοποιητική διάρκεια. Οι μη εξοικειωμένοι χρήστες αντιμετώπισαν δυσκολία στην αρχή, αλλά με την παρουσίαση της μεθοδολογίας και την καθοδήγηση από την ομάδα CALLOS, κατάφεραν να ανταποκριθούν θετικά στα στάδια ψηφιακής αποτύπωσης. Σχεδόν το σύνολο επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την μεθοδολογία αυτή στη δουλειά του και για αυτό συστήνει την παρακολούθηση του συγκεκριμένου σεμιναρίου. Επίσης, αναγνώρισε το γεγονός ότι η συστηματοποίηση της τεκμηρίωσης μέσω της ψηφιακής αποτύπωσης αποτελεί μεγάλο κομμάτι της έρευνας του συγκεκριμένου έργου.
Η ενημέρωση και η εκπαίδευση του κοινού αποτελεί έναν από κύριους στόχους του έργου CALLOS . Η αλληλεπίδραση με τους συντηρητές/τριες του Τμήματος Συντήρησης της ΕΦΑΠΑ κατά τη διάρκεια του workshop, μας έδωσε την ευκαιρία ενός άμεσου και εποικοδομητικού διαλόγου. Η συνεισφορά όλων των συμμετεχόντων ήταν εξαιρετικά σημαντική.