«Μεταξύ φθοράς και… συντήρησης» στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας! Ένα βιωματικό παιχνίδι αναζήτησης, παρατήρησης και κατανόησης της φθοράς και του έργου της συντήρησης των αρχαιοτήτων για όλους και όλες – στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας

«Μεταξύ φθοράς και… συντήρησης» στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας!Ένα βιωματικό παιχνίδι αναζήτησης, παρατήρησης και κατανόησης της φθοράς και του έργου της συντήρησης των αρχαιοτήτων για όλους και όλες - στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας. 16 Οκτωβρίου 2022

Στα μέσα του φθινοπώρου του 2022, οι εργαζόμενοι/ες του Τμήματος Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών (ΕΦΑΠΑ) και των έργων ΕΣΠΑ της Υπηρεσίας, Θ-ink και CALLOS, γιόρτασαν τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης (ΕΗΣ) με ένα μεγάλο παιχνίδι εξοικείωσης με το έργο της προστασίας των μνημείων στην Αρχαία Αγορά.

Στους στόχους της δράσης περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη του επαγγέλματος του συντηρητή και της διεπιστημονικής συνεργασίας προς όφελος των αρχαιοτήτων, η γνωριμία του κοινού με αθέατες πλευρές των μνημείων και η καλλιέργεια της συλλογικής συνείδησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με τη βοήθεια ενός διαδραστικού χάρτη, που σχεδιάστηκε ειδικά για την περίσταση, οι συμμετέχοντες/ουσες στη δράση περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και στάθηκαν μπροστά σε προκαθορισμένα μνημεία και αρχαιότητες, για να ακούσουν ιστορίες φθοράς και συντήρησης. Απάντησαν σε ερωτήσεις και γρίφους, κόλλησαν στο χάρτη τους τα πολύχρωμα αυτοκόλλητα που τους οδήγησαν στους επόμενους σταθμούς και κέρδισαν τελικά το «Χρυσό Εισιτήριο» που τους εξασφάλισε την αποκλειστική είσοδό τους στον Ναό του Ηφαίστου. Εκεί, ξεναγήθηκαν από συντηρητές, αρχαιολόγους-μουσειολόγους και συνεργαζόμενους επιστήμονες του ΙΤΕ Κρήτης (Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ) και της Raymetrics A.E., στον κόσμο των αρχαίων και των ιστορικών χαραγμάτων και γκράφιτι, των φθορών του μνημείου και των νέων τεχνολογιών LASER και LIF-LIDAR, που αναπτύσσονται για την διάγνωση, την τεκμηρίωση και τη συντήρηση των αρχαίων μνημείων.

Η δράση «Μεταξύ φθοράς και… συντήρησης» απευθύνθηκε με οργανωμένο τρόπο στο ευρύ κοινό μέσα από την ιστοσελίδα και το δελτίο τύπου των ΕΗΣ και της ΕΦΑΠΑ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των δύο έργων ΕΣΠΑ. Έχοντας συμπληρώσει μια ψηφιακή αίτηση συμμετοχής τις προηγούμενες ημέρες, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου ήρθαν στην Αρχαία Αγορά 272 ενήλικες, φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες 16-18 ετών και παιδιά. Έλαβαν μέρος στο παιχνίδι αναζήτησης σε ομάδες, ως οικογένειες και ως παρέες, εντάσσοντας ακόμα και τους μοναχικούς περιηγητές ως συνοδοιπόρους ανάμεσά τους.

Κρίνοντας ότι τέτοιες διοργανώσεις έχουν μόνο θετικό αντίκτυπο όσον αφορά στην εξοικείωση του κοινού με την πολιτιστική του κληρονομιά, η δράση αξιολογήθηκε άμεσα προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων ανοιχτού και κλειστού τύπου, ενός ψηφιακού ερωτηματολογίου στο διαδίκτυο. Οι απαντήσεις επιβεβαίωσαν τις θετικές εντυπώσεις από το παιχνίδι (ευχάριστο, ενδιαφέρον, ικανοποιητικής διάρκειας κ.α.), τις νέες γνώσεις που αποκόμισαν (κατανοητό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό κ.α.) και κυρίως τη διάθεσή τους να μάθουν περισσότερα για θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς (>75%) και να συμμετέχουν ξανά σε αντίστοιχη δράση (100%). Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα, ήταν ότι μεταξύ φθοράς και… συντήρησης χωράει κόσμος πολύς! Μόνο να δεσμευτούμε μπορούμε ότι θα τα πούμε ξανά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο