Θεόδωρος Ανάγνος

Ο Δρ Θεόδωρος Ανάγνος τελείωσε το πτυχίο του στη φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά τη στρατιωτική του θητεία ξεκίνησε τις διδακτορικές του σπουδές στον τομέα της Αστροφωτονικής, από κοινού μεταξύ του κρατικού αστεροσκοπείου της Χαϊδελβέργης (Landessternwarte HD-IMPRS DE) και του Macquarie University of Sydney, AUS. Η Αστροφωτονική είναι ένας νέος τομέας έρευνας που χρησιμοποιεί ταχέως εξελισσόμενες τεχνολογίες από την Αστρονομία/Αστροφυσική και τη Φωτονική για τη βελτίωση των σύγχρονων αστρονομικών οργάνων και τεχνικών παρατήρησης.

Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών, ο Δρ Ανάγνος δημιούργησε ένα μεγάλο δίκτυο συνεργασίας, κάνοντας  χρήση υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων (π.χ. το τηλεσκόπιο Subaru 8,2 m στη Χαβάη Mauna Kea), σχεδίασε και δοκίμασε με επιτυχία νέα ολοκληρωμένα μικρο-οπτικά (3D οπτικά, ενσωματωμένα μικρο-οπτικά ULI, φασματογράφους ακριβείας), και δημιούργησε καινοτόμα τεχνική προσομοίωσης του φωτός σε μικρο-οπτικά.

Ο Δρ Ανάγνος είναι συγγραφέας και συμμετέχων σε πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις (5+ αξιολογημένες από ομοτίμους, +10 πρακτικά συνεδρίων με κριτές), γράφοντας κώδικα κυρίως σε Python για ανάλυση δεδομένων και συνεργάστηκε με μια διεθνή ομάδα με συμμετέχοντες από τέσσερις ηπείρους. Μετά το διδακτορικό του, πραγματοποίησε 2 δημοσιεύσεις κατά τη διάρκεια ενός σύντομου μεταδιδακτορικού και στη συνέχεια εργάστηκε ως επικεφαλής μηχανικός επικύρωσης και επαλήθευσης στο Max-Planck-Institute for Astronomy, της Γερμανίας για τον μηχανισμό ευθυγράμμισης ακριβείας (PAM) για το Coronagraph Instrument (CGI) για το ROMAN διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA.

Σε αυτή τη θέση σχεδίασε και κατασκεύασε μια δοκιμαστική εγκατάσταση για τη συλλογή δεδομένων περιβάλλοντος και φυσικής κατάστασης από διάφορους αισθητήρες, ανέπτυξε λογισμικό για προσαρμοσμένη λειτουργία του μηχανισμού εντοπισμού θέσης σε πολλές γλώσσες (Python, C και Visual Basic) μειώνοντας σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο δοκιμής και ημι-αυτοματοποίησε τη διαδικασία ανάλυσης και οπτικοποίησης δεδομένων. Μετά από αυτό, έγινε μέλος της ομάδας R&D της Raymetrics A.E., εστιάζοντας στην ανάπτυξη νέων τεχνολογικών στοιχείων.

Μετά την ίδρυση της Raymetrics το 2002 διετέλεσε Διευθυντής Προϊόντων και Έργου (2002-2007) και Διευθύνων Σύμβουλος (2007 – σήμερα). Είναι υπεύθυνος του τομέα οπτικού σχεδιασμού καθώς και της ανάπτυξης του λογισμικού. Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στην εγκατάσταση των συστημάτων στις τοποθεσίες των τελικών χρηστών και στην παροχή εκπαίδευσης στους χρήστες. Οι δραστηριότητες του Δρ. Γεωργούση απαιτούν υψηλή ηγετική δράση, γνώση του αντικειμένου και συντονισμό των καθημερινών εργασιών μιας επιχείρησης.

Έχει συνεπιβλέψει ερευνητικά πολύ-εταιρικά προγράμματα της εταιρείας, όπως τα «Q-Switched Optical Oscillator for Optoelectronics Space Applications (Qoma)» (κωδικός έγκρισης ESA: 4000103990/11/NL/CBi), «Q-Switched Optical Oscillator for Optoelectronics Space Applications – 2 (Qoma2)» (κωδικός έγκρισης ESA: 4000115707/15/NL/RA/zk) και «Lab on Chip» (Φάση 2- Ενίσχυση Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη Μικροηλεκτρονική, Corallia). Έχει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο